top of page


Selfitis...een mentale aandoening?


Heb jij er ook één... Zo'n vriend wiens Instagram-feed gevuld is met foto’s van zichzelf  of die bij het minste of geringste een selfie in de groepsapp zet?

In de eerste plaats werd de aandoening Selfitis bedacht als grap, maar dit blijkt uiteindelijk realiteit te zijn.

 

Selfies zijn zo’n vast onderdeel geworden van ons leven, dat we zelfportretten niet als een probleem zien. Maar volgens twee psychologen is er wel degelijk iets mis, als je jezelf om de haverklap fotografeert. Continu foto’s van jezelf maken kan een negatieve impact hebben op je mentale gezondheid.


In 2014 werd de term ‘selfitis’ bedacht. Drie jaar later zijn er twee onderzoekers die het fenomeen daadwerkelijk hebben onderzocht. De conclusie? Er bestaat zoiets als selfitis.

Psychologen Mark D. Griffiths en Janarthanan Balakrishnan hebben een artikel voor het International Journal of Mental Health and Addiction gepubliceerd. Daarin beweren ze dat selfitis een échte aandoening is, die gedefinieerd kan worden als het overmatig nemen van selfies.

Selfitis is letterlijk ‘de obsessieve behoefte om selfies te posten op social media’.

Selfie-schaal

Ze ontwikkelden dan ook een ‘Selfitis Behaviour Scale’ door het selfie-gedrag van 400 deelnemers uit India te onderzoeken. De schaal beoordeelt de ernst van de aandoening, waarbij er drie niveaus/categorieën zijn.

  • De grensgevallen: dit is wanneer iemand ten minste drie keer per dag een selfie neemt, maar niet plaatst op sociale media.

  • Het ‘acute’ stadium: dit is wanneer iemand ook daadwerkelijk de selfies posts.

  • En als laatste het ‘chronische’ stadium: wanneer iemand de drang om de hele tijd foto’s van zichzelf te maken niet kan onderdrukken. Deze persoon plaatst op zijn minst zes posts op sociale media met een selfie.

 

 ,,Wie aan de stoornis lijdt, heeft vaak last van een gebrek aan zelfvertrouwen en zoekt naar een weg om erbij te horen”, zegt onderzoeker Janar­thanan Balakrishnan tegenover The Indepenent. 

Nog steeds zijn er verschillende geluiden en de nodige controverse over of selfitis wel of niet een gediagnosticeerde aandoening is. Maar we kunnen er kort over zijn: de behoefte om non-stop foto’s van jezelf te maken en ze vervolgens te posten, kan voor niemand goed zijn.

 

 

bottom of page