top of page

Wakker worden van onze illusies - Alan Watts

“Dit is HET! Dus je hoeft totaal niets te doen… Het is zoals het is. Wat er voor nodig is, is een soort van super relax staat ..Het is niet gewoon alleen maar laten gaan. Het is met jezelf zijn zoals je bent zonder iets te veranderen.” ~Alan Watts

“Wanneer je zoekt naar je eigen mind, met andere woorden, je eigen verbijzonderd center van zijn wat apart staat van al het andere, zal je het niet vinden . Maar de enige manier waarop je zal ontdekken dat het er niet is, is wanneer je intensief genoeg gaat zoeken dat het er niet is.

En dus iedereen zegt ‘ok, ken jezelf, kijk van binnen, zoek uit wie je bent.’ Want hoe harder je zoekt, hoe dichterbij de waarheid je komt dat je het niet zal vinden, en uiteindelijk zal realiseren dat het er helemaal niet is. Er is geen aparte zelf. Je mind is wat er is. Alles. Maar de enige manier om dat uit te vinden is zo hard mogelijk in de staat van waan te blijven…

Dus als een persoon gelooft dat de aarde plat is, kan je dat niet uit diegene praten. Diegene weet dat de aarde plat is. Kijk uit het raam en zie het zelf; het ziet er overduidelijk plat uit. Dus de enige manier om diegene te overtuigen is niet door te zeggen ‘Nou laten we dan de rand gaan zoeken.’ En om de rand te kunnen vinden, moet je heel voorzichtig zijn dat je niet in cirkels loopt, Op die manier zal je het nooit vinden.

Dus we moeten consequent in een rechte lijn gaan in westelijke richting langs dezelfde lijn van de breedtegraad, om uiteindelijk weer terug te komen waar we waren gestart, Je hebt de persoon dan overtuigd dat de wereld rond is. Dat is de enige manier waar op diegene het zal leren. Want mensen kunnen niet uit illusies gepraat worden.

Echter is er nog een andere mogelijkheid. Maar dit is lastiger te beschrijven. Laten we zeggen dat we als basis de veronderstelling nemen–wat het ding is dat men ziet op de expertise van ontwakenen, of hoe je het ook wilt noemen–dat dit nu moment waar in ik praat en jij luistert, de eeuwigheid is.

Dat hoewel we ons zelf op een of andere manier hebben opgelicht met het idee dat dit moment gewoon is, en dat we ons niet helemaal goed voelen, en we soort van vaag gefrustreerd en bezorgd zijn en ga zo maar door, dat het zou moeten worden veranderd.

Dit is HET! Dus het is niet nodig om iets te doen. Maar het lastige van het uitleggen hiervan is dat je niet moet proberen om niets te doen, want dan doe je iets. Het is gewoon zoals het is. In andere woorden, wat er voor nodig is, is een soort van super relax zijn; het is geen gewone ontspanning.

Het is niet alleen maar laten gaan, zoals wanneer je op de grond gaat liggen en je voorstelt dat je zwaar bent, zodat je in een staat komt van spier ontspanning. Het is niet zoals dat. Het is zijn met jezelf zoals je bent zonder iets te veranderen.

En hoe leg je dat uit? Want er valt niets uit te leggen. Het is zoals het nu is. Snapje? En als je dat begrijpt, zal het je automatisch wakker maken!”

~Alan Watts~

bottom of page