top of page
IMG_0057.JPG
Karin Oldenampsen 
Yoga Docente  
Ik hoop van harte dat ik je kan inspireren tijdens één van de lessen. Uiteindelijk blijven we allemaal zowel leraar als leerling, ons leven lang!

Zolang ik mij kan herinneren hou ik ervan om te observeren en te begrijpen wat er om mij heen én in mijzelf gebeurt.

Daarnaast vind ik het fijn om te bewegen en de fysieke mogelijkheden van mijn lijf te ervaren, ook nu ik ouder word. Hoe houd ik hierbij een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning, tussen beweging en weerstand? Met aandacht en nieuwsgierigheid verken ik steeds opnieuw mijn mogelijkheden. In yoga komen al deze dingen samen en daarom beoefen ik het zo graag en geef ik met zoveel plezier les.

 

In 2017 heb ik een 2 jarige docenten opleiding afgerond die ik volgde  bij Yoga Vidya in Rotterdam en in Duitsland.  

Deze opleiding was Hatha Yoga in de traditie van Sivananda, een yogaleraar die leefde in India in de 20ste eeuw.  Sivananda yoga kent een vaste opbouw van de les, maar daarbinnen zijn de nodige variaties mogelijk ook fysiek uitdagende.  Ademhalings- en ontspanningsoefeningen maken iedere hatha yoga les compleet.

 

Daarnaast volgde ik een opleiding met als specialisatie rug-schouder-nek gebied en gebruik van de BackMitra (een hulpmiddel bij rug yoga).

Tijdens een rug les wordt er zorgvuldig gewerkt om je houding te verbeteren en de rug-en buikspieren te versterken. Je doet ook oefeningen om spanning in nek-, hals- en schoudergebied te verminderen en om je ruggengraat flexibel te houden.

De houdingen wissel je af met ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

 

Zowel Hatha yoga als yoga voor de rug zijn ‘Yang yoga’ te noemen in vergelijking met  ‘Yin yoga’

Yang yoga heeft vooral te maken met het aanspannen van je spieren, het ontwikkelen van kracht en uithoudingsvermogen en het verbeteren van je houding.  De oefeningen (asana’s) houdt je relatief kort aan en je herhaalt ze regelmatig.

Bij yang yoga gebruik je je lichaam actief en soms intensief om in een houding te komen; om zoveel mogelijk in de ‘alignment’ van een asana te komen.

 

In 2019 rondde ik een Yin Yoga opleiding af die ik volgde bij Esther Scheen van Pure Energy Yoga.

De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten. Ze rekken de dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. In yin yoga worden de houdingen langer vastgehouden en gebruik je de houding om je lijf beter te voelen. In een yin les hoef je even niet intensief te bewegen en dat kan heerlijk zijn…..maar ook lastig om in de ‘vertraging’ te komen en 3-5 minuten in dezelfde houding te blijven.

 

Overigens ben ik van mening dat je zowel je yin- als je yangkwaliteit aandacht dient te geven om de broodnodige balans te vinden. Dit geldt wat mij betreft zowel óp de yogamat als in het ‘gewone’ leven. Daarom volg ik zelf ook Iyengar Yoga lessen, een behoorlijk uitdagende yogavorm, waarbij je fysieke kracht behoorlijk wordt aangesproken. Ik integreer oefeningen van Iyengar yoga in  mijn eigen lessen.  Je zult dus regelmatig oefeningen doen met behulp van de nodige hulpmiddelen zoals een bolster, blokken, stoel, riem en de muur.

 

‘teach what you practice and practice what you teach’

 

Ik hoop van harte dat ik je kan inspireren tijdens één van de lessen. Uiteindelijk blijven we allemaal zowel leraar als leerling, ons leven lang!

 

Namasté

Een Yoga les bij Karin volgen? Neem dan direct contact op!
bottom of page