Darmen


 
Goed....je begint dus vandaag met de afbouw van je voeding om je voor te bereiden op de 3 detox dagen.Het is belangrijk om te weten wat de darm detox nu eigenlijk doet, bekijk het volgende filmpje om te zien wat deze detox precies doet.
 
Misschien ben je enigszins benieuwd hoe die biofilm er uit kan zien wanneer het je lichaam verlaat, als je op de volgende link klikt gaat er een venster open met een plaatje hiervan.  Wees ervan bewust dat het niet het meest mooie plaatje op het internet is, dus open het niet als je denkt dat je dit niet wilt zien.  Klik hier.
Waarom is het zo belangrijk dat de darmen goed kunnen opnemen?
De impact van onze darmen op onze brein ook zeer essentieel voor onze mentale gezondheid.

De impact van het microbioom (darmflora / darmbacteriën) op ons brein is nog groter dan we dachten.

Dat de conditie van de darmen niet alleen invloed heeft op de lichamelijke gezondheid, maar ook op het geestelijk welzijn was bij natuurgeneeskundig artsen en therapeuten al langer bekend, maar wordt nu ook in de reguliere wetenschap steeds steviger onderbouwd. Vroeger dachten wij dat al die microben vooral invloed hadden op de voedselvertering en verwerking. Dat de darmen ons tegen infecties beschermden via het eerstelijns immuunsysteem was bekend. Inmiddels weten we echter dat de darmen ook de werking van onze hersenen veranderen en ons denken beïnvloeden. De verbinding tussen brein en darmen noemen we de ‘hersen-darm-as’. Slecht functionerende darmen maken onze psyche “ziek”. Stoornissen zoals depressie, angst, autisme, ADHD, fobieën e.d. kunnen sterk verbeteren door een interventie met voeding en nutriënten.

Hiervoor is inzicht en kennis nodig in de regelsystemen van het lichaam en hoe de darmen en het brein met elkaar verbonden zijn. De darm- en hersenfunctie zijn immers nauw met elkaar verweven. De darm bevat evenals de hersenen veel verschillende signaalstoffen, isolatiematerialen voor zenuwen en soorten bekleding. Beide systemen zijn complex. Het immuunsysteem en de nervus vagus spelen een belangrijke rol.

OPDRACHT
 
Bekijk het volgende filmpje 'How your belly controls your brain' van TED en schrijf in het onderstaande formulier een kort verslag met wat je er van vond en wat je er van geleerd hebt.
Dit verslag mag vóór aanstaande vrijdag 20.00 uur ingeleverd worden.


Side note: Schakel eventueel nederlandse ondertiteling in om de inhoud wat duidelijker binnen te krijgen.

 
Download als laatst het onderstaande word. document voor een aantal
voedingsmiddelen die je kunnen voorzien van probiotica om de darmen/ hersenen
te kunnen ondersteunen.

Deze voedingsmiddelen kan je gaan gebruiken wanneer je aan de slag gaat met je voeding nadat je klaar bent met de opvolgende 21 dagen detox, bewaar dit document dus goed.
 

Schrijf je verslag eerst in een .word document en sla deze zelf op. Dat schrijft makkelijker en zo heb je jouw verslag altijd bij de hand.